MÅL/ HENSIKT
GJELDER FOR
I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjem og døgnopphold på helseinstitusjoner.
Boliger og institusjoner kan gjerne bruke rutiner fra IKP om det er naturlig i driften, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge disse i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.
Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter.
ANSVAR:
Ledelsen har ansvar for å gjennomføre nødvendige tiltak for å forebygge smitte, identifisere smitte og følge opp de retningslinjer som finnes.
BESKRIVELSE:
Covid-19 sykdom
Mange smittede er asymptomatiske eller får milde symptomer på øvre luftveissykdom. Noen utvikler viral pneumoni, og i enkelte tilfeller fulminant akutt lungesviktsyndrom (ARDS) og multiorgansvikt. Begrensning av smittespredning er avgjørende.
Risiko for alvorlig sykdomsforløp og død øker ved alder >65 år, hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og hypertensjon. Også unge friske kan etter noen dagers sykdom bli verre og utvikle respirasjonssvikt.
Smittespredning
Viruset smitter via dråpe- og kontaktsmitte. Personer med covid-19 er mest smittsomme i 1-2 dager før symptomstart (presymptomatisk periode) og i de første dagene etter symptomstart. Man kan være smittet med SARS-CoV-2 uten å utvikle sykdom (asymptomatisk), og likevel smitte videre. Personer som ikke utvikler symptomer, smitter trolig i noe mindre grad andre enn de som får symptomer.
Symptomer
Feber og tørrhoste, eventuelt muskelsmerter og slapphet. I varierende grad påvirket allmenntilstand. Det er også rapportert om øvre luftveissymptomer, endring i lukt- og smakssans, kvalme og diaré. Mer alvorlige symptomer, som tung pust, opptrer gjerne etter omtrent en uke (4–10 dager), og det kan bli alvorlig utvikling med akutt respirasjonssvikt og multiorgansvikt. Vær oppmerksom ved:
NB! Eldre mennesker kan ha en rekke atypiske symptomer på Covid-19 sykdom som man bør være oppmerksom på, slik som:
Prøvetakning
Forebyggende tiltak
BESKYTTELSEUTSTYR
Munnbind: Brukes ved opphold nærmere enn 2 meter.
Hansker: Skal brukes ved kontakt med pasienten, og ved pasientens omgivelser og utstyr inne på rommet og baderommet.
Beskyttelsesfrakk: Skal brukes ved kontakt med pasienten og ved pasientens omgivelser og utstyr inne på rommet og baderommet.
Briller/visir: Anbefales ved fare for sprut og søl av kroppsvæsker, og ved opphold nærmere en 2 meter.
Avfall: Beskyttelsesutstyr som hansker, munnbind og frakk embaleres godt og kastes som vanlig avfall.
Ved prosedyrer som genererer aerosoler, skal det benyttes åndedrettsvern (FFP3, FFP2). Personell som står lenger unna pasienten enn 2 meter, trenger ikke beskyttelsesutstyr, ved unntak av når det utføres aerosolgenererende prosedyrer.
Renhold, desinfeksjon og avfallshåndtering:
- Renhold
HENVISNINGER: