Oppfølgingen er det viktigste arbeidet. Skal 10-FAKTOR ha noen hensikt må denne følges opp, hvor det i samarbeid med de ansatte lages tiltak og der dere blir enige om videre plan.
Leder og medbestemmelsesgruppe:
Medbestemmelsesgrupper med ansvar for flere avdelinger/enheter, må i fellesskap finne fram til en hensiktsmessig måte å bidra på for den enkelte arbeidsplass.
Leder/medbestemmelsegruppen kan hente informasjon fra styringskortet/styringsportalen på resultat.
Medbestemmelsegruppen ser på resultat og hva som kan være viktig for dere å ha fokus på fremover.
Medbestemmelsesgruppen analyserer resultat og gjør en vurdering av behov for oppfølging. De arbeidsplasser som får lav score på undersøkelsen/faktorene må prioritere oppfølgingsarbeidet høyt. Ved høy score på undersøkelsen/faktorene vurderer medbestemmelsesgruppen sammen med leder behovet for oppfølgingsarbeid med gruppesamtale.
Presentere resultat fra undersøkelsen, dette kan gjøres under Gruppesamtalen.
For å følge opp resultatene skal dere bruke Gruppesamtalemetodikken.
Bli enige om hvilken faktor dere vil jobbe med i Gruppesamtalen. Faktorene for Gruppesamtalen velges ut sammen med de ansatte basert på resultat fra undersøkelsen.
Gjennom Gruppesamtalen får de ansatte mulighet til å påvirke hva som bør videreutvikles i arbeidsmiljøet, samt foreslå tiltak. Gruppesamtalen skal være løsningsorientert
Planlegging av det praktiske:
Punktene under er en anbefaling som viser hvordan leder praktisk kan organisere Gruppesamtalen.
Dersom det er en stor gruppe ansatte er det anbefalt å dele de ansatte opp i mindre grupper på 4-5 deltagere.
Sammensetning bør i størst mulig grad være ansatte som jobber sammen til daglig.
Etter at Gruppesamtalen er gjennomført, kan tiltakene tas opp i plenum.
Sett av god til tid til Gruppesamtalen, omlag 2-3 timer.
Leder og medbestemmelsesgruppen har i forkant avklart hvem som er møteleder(e) og referent(er) for Gruppesamtalen.
På arbeidsplasser hvor Gruppesamtalen kan gjennomføres i én gruppe kan møteleder for Gruppesamtalen være leder, verneombud, tillitsvalg eller annen ressursperson.
På arbeidsplasser med flere grupper bør leder ikke være en del av en gruppe. Leder bør heller være til stede i hver gruppe underveis for å bistå ved eventuelle spørsmål og avklaringer.
Håndtering av forstyrrende personkonflikter skal ikke tas opp i gruppesamtalen. Det er viktig å sikre at temaer som mobbing/trakassering blir fulgt opp. Leder kan følge dette opp i andre fora da Gruppesamtalen ikke er egnet for slike saker.
Leder bør på forhånd tenke gjennom hva han/hun skal svare på spørsmålet: «Hvordan har dere tenkt til å sikre at tiltak blir fulgt opp?».
Det er viktig at leder/medbestemmelsesgruppen ser igjennom og planlegger gjennomføring av Gruppesamtalen (se neste trinn).
Huskeliste for hvordan du som leder kan legge gode rammer for dialogen:
Unngå å presentere din tolkning av resultatene.
Unngå å forklare mulige årsaker.
Ikke gi dine vurderinger av om resultatet er bra eller dårlig.