Tilsetting og bruk av oppdragstakere - Barnevern v. 1.6

Hensikt

Hensikten med prosedyren er å sørge for at rekruttering, engasjering og oppfølging av oppdragstakere skjer på en forsvarlig måte. Videre å sikre en god godkjenningsprosess og tydelig ansvarsfordeling mellom godkjenningsansvarlig i avdeling barn under omsorg (BUO) og kontaktpersonene i BUO og på området, ved flytting av barn i fosterhjem etter bvl. §§ 5-1 og 3-2.

 

Gjelder for

Prosedyren gjelder for alle ansatte i barnevernstjenesten. 

 

Ansvar for gjennomføring

Kontaktperson

Avdelingsleder

 

Beskrivelse

Oppdragstakere er fellesbetegnelse på de av våre forbindelser som mottar arbeidsgodtgjøring, som f.eks. fosterforeldre, støttekontakter, tilsynspersonere, miljøarbeidere og besøkshjem. 

 

Ved behov for oppdragstaker gjøres følgende:

  1. Familieråd skal være prøvd før man igangsetter arbeidet med å finne oppdragstagere.
  2. Gå inn på forsiden "oppdragstakere" i fagprogrammet og se hvilke oppdragstakere som er ledige.

 

Godkjenning av oppdragstakere unntatt fosterhjem

  1. Be avdelingsleder/fagstøtte eller evt. barnevernsvakta som har tilgang til "alle saker", søke opp aktuell familie i fagprogrammet. Dersom familien er registrert der, ta en vurdering om det er forsvarlig å starte godkjenningsprosessen.
  2. Be avdelingsleder/fagstøtte eller evt. barnevernsvakta som har tilgang til "alle saker", sjekke om familien har en "Potensiell oppdragstakersak". Bli lagt til som medsaksbehandler i eksisterende sak.
  3. Avtal møte med valgt oppdragstaker og gjennomfør samtale
  4. Kontaktperson skriver godkjenningsrapport i oppdragstakersak i fagprogrammet ved bruk standardtekst - "godkjenning av besøkshjem og oppdragstakere"
  5. Sørg for at oppdragstaker signerer taushetserklæring Taushetserklæring.
  6. Påse at oppdragstaker innhenter en begrenset politiattest jf. DokumentPolitiattest, jf. bvl. § 6-10 før oppdragstakere og besøkshjem starter å arbeide for tjenesten jf. Forskrift om politiattest. For at politiattest kan innhentes er det krav om en formålsbekreftelse fra arbeidsgiver. Lag aktiviteten “Opplysninger om oppdragstaker – Politiattest på oppdragstaker” og bruk standardteksten “Politiattest uttømmende”. Send dokumentet til oppdragstaker. 
  7. Ved opprettelse av besøkshjem skal det innhentes referanse. Fortrinnsvis skole (dersom egne barn) eller arbeidsgiver. 
  8. Oppdragstaker informeres om innhold og rutiner for timelister, reiseregninger og rapportskriving knyttet til det enkelte barn. Rapportmaler finnes her; Kristiansand kommune - For oppdragstakere.

 

Godkjenning av fosterhjem

Alle avgjørelser om å flytte et barn ut av hjemmet etter barnevernsloven §§ 3-2 og 5-1 skal tas i beslutningsteamet, jf. Beslutningsteam - Barnevern.

Ved bruk av fosterhjem som frivillig hjelpetiltak vises det til følgende prosedyre:  Frivillig flytting i fosterhjem - Barnevern.

Dersom barnet flyttes akutt etter § 4-2, vises det til følgende prosedyre: Hasteflytting .

I de tilfeller der Kristiansand kommune overtar omsorgen for barnet, vises det til følgende prosedyre: Fosterhjem - formelle krav og avtaler.

Når det er fattet beslutning, om at et barn/ungdom skal flytte, skal kontaktperson: 

  1. Kalle inn godkjenningsansvarlig til møte. Inntil leder for BUO har tildelt sak til kontaktperson i BUO, er det kontaktperson fra området som deltar i godkjenningen og gjennomfører  kontaktpersons oppgaver.
  2. Undersøke i slekt og nettverk etter fosterhjem og gjennomføre et familieråd, dersom undersøkelser ikke fører frem, jf. Familieråd - praktisk veileder
  3. Sende søknad til Bufetat om fosterhjem.
  4. Kalle inn godkjenningsansvarlig til møte med Bufetat.
  5. Legge godkjenningsansvarlig til som medsaksbehandler i fagprogrammet.
  6. Lage en skriftlig avtale om godkjenning av fosterhjemmet, dersom hjemmet ligger i annen kommune, jf. bvl. § 9.5. Sjekk om barnevernstjenesten har kjennskap til det aktuelle fosterhjemmet. 
  7. Gi beskjed til Bufetat om videre prosess og holde dem forløpende oppdatert.
  8. Skrive notater fra godkjenningsprosessen i "Potensiell oppdragstakersak".

Godkjenningsanvarlig innhenter sosialrapport fra Bufetat, leser gjennom rapporten sammen med kontaktperson og drøfter om man skal starte opp godkjenning av dette hjemmet.

Fosterhjemmet skal godkjennes iht. tjenestens interne veileder for godkjenning og i tråd med  Forskrift om fosterhjem og saksbehandlingsrundskrivet del 8. 

Alle som ønsker å bli fosterhjem skal gjennomføre Solidopplæring før endelig godkjenning jf. fosterhjemsforskriften § 4, 2. ledd og § 6, 2. ledd.

I våre interne veileder for godkjenning av fosterhjem Intern veileder for godkjenning av fosterhjem (Ikke tilgjengelig) beskrives innholdet i godkjenningen.

  • Godkjenningsansvarlig avgjør innholdet i prosessen og finner datoer for avtaler med fosterhjemmet.
  • ​Kontaktpersonen bistår godkjenningsansvarlig under møtene med familien og dokumenterer samtalene i "Potensiell oppdragstakersak". 
  • Godkjenningsansvarlig skriver en rapport med standardeksten "BUO - godkjenning av fosterhjem - L" i "Potensiell oppdragstakersak" med aktivitetstype "Vurdering av oppdragstaker og undertype "godkjenningsrapport". 
  • Opprett en "Oppdragstakersak"
  • Politiattest arkiveres i oppdragstakersak. 
  • Legeerklæring og egenerklæring arkiveres i potensiell oppdragstakersak. 
  • Kontaktperson på Familiens hus og i BUO har et overlappingsmøte og BUO overtar nå saken.
  • Kontaktperson i BUO oppdaterer og legger til ny informasjon i fagprogrammet.
  • Kontaktperson i BUO skriver vedtak om økonomisk godtgjøring og oppfølging til fosterforeldre, plan for oppfølging av fosterfamilien, samværsplan og økonomisk ramme. 
  • Kontaktperson i BUO lager en innflytningsplan i samarbeid med fosterhjemmet.

Øvrige oppgaver se Frivillig flytting i fosterhjem - Barnevern.

 

Når fosterhjemmet ikke godkjennes

Skulle det i løpet av godkjenningsprosessen vise seg at man blir i tvil om man kan godkjenne dette fosterhjemmet, settes prosessen på pause. Da skal godkjenningsansvarlig og kontaktperson fra området og kontaktperson i BUO drøfte veien videre. Dersom det besluttes å ikke godkjenne, skriver godkjenningsansvarlig og kontaktperson en begrunnelse ved bruk av standardteksten "BUO- underkjenning av fosterhjem" i "Potensiell oppdragstakersak". Prosessen må da startes på nytt med et ev. nytt hjem.

 

 Når oppdragstaker er godkjent:

  1. Hvis oppdragstaker ikke er registrert som aktør i fagprogrammet, så opprettes den av team Administrasjon, Opprettelse av nye aktører
  2. Godkjenningsrapport og taushetserklæring sendes til dokumentsenteret med internpost. Godkjenningsrapport arkiveres i “Potensiell oppdragstakersak”. Godkjenningsrapporten skal ikke kopieres til “Oppdragstakersaken” pga mye sensitiv informasjon.
  3. Mottatt politiattest og taushetserklæring tilknyttes endel
  4. ig aktivitet i “Oppdragstakersaken”.
  5. Oppdragsavtale/engasjementsavtale, knyttet til barnet, lages i fagprogrammet, kontaktperson endres øverst i dokumentet og sendes til godkjenning. Avtalen skal gjelde fra første dag i måneden til siste dag i måneden og varigheten skal begrenses til ett år.
  6. Besøkshjem kan engasjeres med inntil 2 døgn i måneden. I tillegg kan de engasjeres med inntil 10 ekstra døgn i forbindelse med ferie. Ekstra døgn i forbindelse med ferie må godkjennes av kontaktperson og skrives i avtalen, dette må begrunns i barnets beste og kan gjøres i særlige tilfeller. Unntak fra det ovenfor nevnte skal godkjennes av nestleder eller barnevernsleder. Besøkshjem må sende timelister og rapport etter hvert oppdrag via kommunens hjemmesider Kristiansand kommune - For oppdragstakere.
Ajourhold av dokumentasjon og post:
  1. Ressurs i team administrasjon er hovedsaksbehandler for "Potensiell oppdragstakersak" og "Oppdragstakersak".
  2. Kontaktpersoner i tjenesten, som bruker oppdragstaker, står som medsaksbehandler på oppdragstakersaken. Det er team administrasjon som vedlikeholder listen over aktuelle medsaksbehandlere.
  3. Dokumentsenteret registrerer post inn på oppdragstakere, uten krav om tilknytning til aktivitet.
  4. Det er team administrasjon som har ansvar for å håndtere post som kommer inn på disse sakene, og lagre denne som utført.
  5. Kontaktperson kan åpne oppdragstakersakene vedkommende bruker, for å hente informasjon som trengs, f.eks politiattest.

Ved avslutning av oppdrag SKAL kontaktperson: 

  1. Når en oppdragstaker avsluttes må det gis beskjed til den i team administrasjon som har ansvar for oppdragstakere.
  2. Gå inn på aktøropplysningene til oppdragstaker og endre fra "Oppdragstaker" til "Ledig for oppdrag" eller "Ikke aktuell for oppdrag".
  3. Legg inn riktig kategori / hvilken type oppdrag oppdragstakeren tar (fosterhjem, besøkshjem, o.l.).
  4. Ta bort oppdragstakersaken fra "Relaterte saker" til barnet.
  5. Sett inn avsluttet-dato på oppdragstakeren i "Barnets nettverk".
  6. Slett deg selv som medsaksbehandler på "Potensiell oppdragstakersak" og "Oppdragstakersak".
  7. La potensiell oppdragstakersake og oppdragstakersak stå åpne.

Annet:

Det skal aldri inngås avtale med oppdragstakere som overstiger 20 timer pr. måned. Dette gjelder totalt, dersom støttekontakten følger opp flere barn. Dette gjelder ikke for besøkshjem og fosterhjem.

 

 

Definisjoner

Et fosterhjem er et privat hjem som ivaretar omsorgen for barn på grunnlag av vedtak etter barnevernsloven jf. Saksbehandlingsrundskrivet del 8, DokumentSaksbehandlingsrundskrivet - barnevern

 

Vedlegg

Oppdragstaker sak | Brukerveiledning for Modulus Barn

Tilsetting og bruk av oppdragstakere - Barnevern

Godtgjøring av oppdragstakere