Helsekontroller, vaksinering, kartlegging og helseattester utført av BHT for by- og stedsutvikling - prosedyre for v. 1.0

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at ansatte og ledere i by- og stedsutvikling (BYS) og bedriftshelsetjenesten (BHT) har en omforent forståelse av hvordan vi best samhandler og hvilke tjenester som kan forventes.  Det gjelder alt fra nyansettelse, ansatte i drift som utfra risikobildet skal tilbys vaksiner og helsekontroll. BHT kan forøvrig tilby en rekke forebyggende tiltak og hva som er rett vil avhenge bl.a. av svarene på RMA skjemaene.  Se eksempler på dette under "Vedlegg" i denne prosedyren. Se forøvrig BHTs info på Innafor

 

Gjelder for 

Dette dokumentet gjelder ansatte og ledere i by- og stedsutvikling samt ansatte i BHT som yter tjenester for BYS. 

 

Ansvarlig for gjennomføring

Arbeidsgiver er ansvarlig for at prosedyren fins og er ansvarlig for å informere de ansatte om den og invitere til forbedringsforslag. De ansatte er ansvarlige for å følge den. 

 

Beskrivelse 


1. Nyansettelse


1.1 Kartlegging av den nyansatte ved bruk av RMA
Alle nyansatte i driftsorganisasjonene skal innen 4 uker etter oppstart ha RMA skjema. Nærmeste leder bestiller tjenesten via dette skjemaet.  Når leder har bestilt, vil den ansatte få en e-post med lenke til RMA skjemaet.


1.2 Helsekontroll/ screening for den nyansatte 
Det er nærmeste leder som er ansvarlig for å melde inn den som etter lov og forskrift har krav på eller plikt til helsekotroll. Behovet meldes til BHT via dette skjemaet. BHT kan også utfra RMA undersøkelsen i punkt 1.1 tilby helseundersøkelse utfra eksponeringsrisiko.

Senest en uke før helsekontroll skal BHT sende ut RMA skjema som den ansatte fyller inn (dersom ikke 1.1 enda er utført). Her er en forklaring til hva RMA er. Den ansatte fyller ut RMA i god tid før undersøkelsen.
 

1.3 Vaksinering av den nyansatte
Det er nærmeste leder som er ansvarlig for å bestille løp for yrkesvaksinering for den nyansatte iht. hvilke retningslinjer som gjelder. Når dette er registrert hos BHT første gang vil BHT sikre fremtidig oppfølging av vaksinasjon i samarbeid med nærmeste leeder. Nærmeste leder bestiller ved nyansettelse tjenesten via dette skjemaet

BHT sikrer dokumentasjon for vaksinering.

 

2. Vaksinering og helsekontroller av ansatte i driftsorganisasjonene i BYS

 

2a. Følgende skal ha yrkesvaksiner (påfyll)

Det er BHT som sikrer oversikt over hvem skal ha yrkesvaksiner til enhver tid. BHT leverer lister over hvem skal vaksineres til nærmeste leder. ​Driftslederne sørger så for å fordele timene til de ansatte. Glemmer den ansatte timen, må ny time avtales med BHT og det er den ansattes ansvar å møte opp på tildelt time. Den ansatte må ta kontakt med BHT dersom de ikke kan møte. Arbeidsgiver skal tilby yrkesvaksinasjon etter vurdert risikobilde og ansatte velger selv om de vil ta imot tilbudet. BHT sørger for pålagt dokumentasjon.  FHI sier noe om yrkesvaksinasjon. BHT vurderer hvilke vaksiner den enkelte skal ha utfra det aktuelle risikobildet og faglige retningslinjer.

 

2b. RMA kartlegging

RMA kartleggingen brukes for å identifisere hvilke risikoforhold den ansatte er eksponert for og som kan føre til helseskade.  Ikke alle som gjennomfører RMA kartlegging vil innkalles til helsekontroll. Følgende gjelder for RMA kartlegging: 

  • Alle nyansatte i en driftsorganisasjon i BYS skal gjennomføre RMA kartlegging
  • Alle ansatte som kalles inn til helsekontroll skal gjennomføre en RMA undersøkelse i god tid før helsekontrollen.
  • Alle ansatte i driftsorganisasjoner i BYS skal gjennomføre en RMA kartlegging minst hvert femte år. Alle involverte skal i god tid informeres om undersøkelsen, hvorfor den gjennomføres og hva typiske utfall av undersøkelsen vil kunne være.  BHT skal sammen med ledelsen i BYS lage en plan for RMA kartleggingen. BHT påminner om denne aktiviteten. 
  • Når informasjon skal sendes til ansatte før RMA benyttes, må RMA forklares: Det er bl.a. en informasjon i skjemaet om at helsekontroller blir innkalt til, det vil nødvendigvis ikke skje og må informeres om.

 

2c. Følgende skal ha helsekontroll  - og må fylle inn RMA skjema minst en uke før helsekontroll skjer

Det er et lovkrav at enkelte grupper med særskilt risiko skal ha helseundersøkelser.  Intervallet for dette styres av lov og forskrift. Det er arbeidsgiver ved nærmeste leder sitt ansvar å se til at lovkravet blir oppfylt. BHT holder oversikt over hvem som skal kalles inn.  Tidspunktene gis til de ulike driftslederne. ​Driftslederne sørger så for å fordele timene til de ansatte. Glemmer den ansatte timen, må ny time avtales med BHT og det er den ansattes ansvar.
BHT dokumenterer i journalsystemet. BHT vurderer hvem som skal ha helsekontroller utfra det aktuelle risikobildet og faglige retningslinjer. Det skilles mellom plikt til og tilbud om helsekontroller. 

 

2d. Helseattester for å kunne kjøre visse arbeidsrelaterte maskiner
BHT bistår arbeidsgiver i å sikre at de som trenger det for å utføre sitt arbeid, får nødvendige helseattester ved fornyelser av sertifikat.
Leder er ansvarlig for å melde inn behovet til BHT via dette skjemaet

 

2e. Ulike forebyggende tiltak
BHT kan tilby en rekke forebyggende tiltak.  ROS analysen til enheten og funn i systematisk RMA kartlegging er relevant for å avdekke hvilke tiltak avdelingen har behov for. Det er leders oppgave å sende en separat bestilling avhengig av behov via dette skjemaet.
Behov skal spilles inn via årlig rullering av BHT planen.  

Se også eksempler hva BHT kan bidra med under "Vedlegg".
 


3. Avslutning av arbeidsforholdet

Leder melder ut vedkommende i HRM og da får BHT også beskjed.

 

Definisjoner

Vedlegg og referanser