Før man begynner på dette prosessteget skal det foreligge en revisjonsrapport.
Når revisjonen er gjennomført og det foreligger et utkast til en rapport skal det gjennomføres avslutningsmøter med den reviderte slik at innhold i rapporten kvalitetssikres og at den reviderte er kjent med funn og avvik.
Revisjonsleder,jrf. rollebeskrivelse revisjonsleder har ansvar for gjennomføring av avslutningsmøte.
Innkalling til avslutningsmøte skal sendes så tidlig som mulig så involverte kan prioritere tilstedeværelse. Utkast til rapport sendes sammen med innkallingen så deltakerne har anledning til å lese gjennom rapporten på forhånd.
Agendaen i avslutningsmøte er å gjennomgå utkastet til rapport. Den reviderte skal kunne komme med spørsmål og kommentarer. Eventuelle faktafeil, skrivefeil eller annet som både revisjonsleder og den reviderte er omforent om, korrigeres i rapporten i avslutningsmøte. Revisjonsleder vurderer ellers innspillene på utkastet til rapport. Revisjonsleder bestemmer hvilke innspill som skal tas til følge og ikke. Dersom revisjonsleder ikke korrigerer rapporten i henhold til innspill skal uenigheter komme til uttrykk i den endelige rapporten. Det kan for eksempel fremkomme i et vedlegg. Revisjonsleder må vurdere i hvert enkelt tilfelle hvordan slike uenigheter best kan presenteres.
Utover eventulle innspill og spørsmål i avslutningsmøte skal den reviderte etter møte få noen dagers frist til å komme med tilbakemeldinger på internrevisjonsrapporten.
Det skal skrives referat fra avslutningsmøte og dette skal lagres på saken i P360. I referatet skal det beskrives om det er diskusjoner og uenigheter. Uenigheter som ikke tas til følge skal særskilt fremgå av referatet.
Etter dette prosessteget skal resultatet være at det foreligger en ferdig revisjonsrapport som er gjennomgått med den reviderte.