Hensikt
Hensikten ned dette dokumentet er å sikre at de som skal bli involvert i et prosjekt forstår sin rolle og ansvar.
Dette dokumentet gjelder ansatte som skal delta i et prosjekt.
Prosjekteier har ansvaret for gjennomføringen.
Ved prosjektoppstart, i planleggingsfasen, utnevnes det en midlertidig organisasjon som skal gjennomføre prosjektet. Roller må defineres slik at alle i og utenfor prosjektet vet hvem som har hvilket ansvar og myndighet. Tydelig og avklarte roller er et viktig suksesskriterie for et vellykket prosjekt. Det er prosjekteier som er ansvarlig, slik at det blir en god prosjektledelse og godt gjennomført prosjekt.
Hvem som skal delta i prosjektet avhenger av type prosjekt og arbeidsoppgavenes kompleksitet. Det må vurderes hvilken kompetanse som kreves, og på bakgrunn av det vurdere hvem som er aktuelle kandidater. Alle prosjekter må minimum bestå av prosjekteier, prosjektleder og prosjektdeltakere i en prosjektgruppe.
I alle prosjekter er det avgjørende å involvere brukeren – den som skal bruke løsningen eller bli berørt av endringen. Det er også et ønske om å samskape og samhandle med innbyggerne i kommunen for å utvikle fremtidens løsninger for å nå våre samfunnsmål. Å samskape vil si å samarbeide likeverdig med både offentlige og private parter for å definere problemer, og designe og implementere nye og bedre løsninger. Brukeren/innbyggeren sitter ofte på verdifull innsikt og forståelse av problemstillingen, og har gode forslag til løsninger. Hensikten med samskaping og medvirkningen må kommuniseres tydelig til brukere/innbyggere. Som en del av samhandlingen må forventninger avklares: Hva kan påvirkes, og hva kan ikke? Hvem kan gjøre hva?
Det er viktig å sikre at alle stemmer blir hørt, også de som ikke roper høyest. Hva sier den representative stemmen? For å sikre samskaping og god brukermedvirkning må det utarbeides en plan for når, hvor og hvordan dette skal gjennomføres. Det må utarbeides en god plan for oppfølging av innspill og hvordan de skal bli ivaretatt. Reell brukermedvirkning innebærer at innspill faktisk blir tatt imot og brukt inn i arbeidet for å skape gode løsninger i fellesskap. Samskaping er en måte å arbeide med samfunnsutvikling på, der innbyggerne og kommunen sammen skaper et godt lokalsamfunn og jobber for å nå samfunnsmål for kommunen.
Se prosedyre forOppnevning og godtgjørelse av brukerrepresentanter - prosedyre. Kommunens råd involveres når prosjektet skal saksbehandles. Se Involvering av kommunens råd - prosedyre.
Tillitsvalgte og verneombud er verdifulle ressurser i organisasjonen og spiller en viktig rolle når det gjelder å ivareta ansattes interesser ved endringer i tjenesteutforming og fysiske arbeidsforhold.
Tidlig involvering er nøkkelen til suksess. Linjeleder/prosjekteier skal informere og rådføre seg med tillitsvalgte og verneombud “på et tidligst mulig tidspunkt.” Ved utarbeidelse av et mandat for konseptfase Prosjektmetodikk - Mandat for konseptfase i Idéfasen, skal det sendes en henvendelse til kontaktpersonen for tillitsvalgte. Se oversikt over tillitsvalgte på overordnet nivå. Sammen med kontaktpersonen finner man ut hvor det er mest hensiktsmessig at tillitsvalgte og/eller verneombud er representert – for eksempel i styringsgruppen og/eller prosjektgruppen. Det meldes tilbake hvem som skal delta i arbeidet.
Dersom et prosjekt kommer frem til endring og/eller omstilling, må saken drøftes med alle tillitsvalgte og verneombud før endringen kan vedtas.
Prosjekteier er prosjektets oppdragsgiver, og vil derfor ha den største eierinteressen i prosjektet. Prosjekteier er prosjektets øverste ansvarlig og beslutningstaker. Prosjekteier bør ha en tett kobling til tjenestene. Det vil vanligvis være en områdedirektør eller kommunalsjef, avhengig av prosjektets betydning og omfang. Dersom prosjektet går på tvers av områder, vil prosjekteier være nærmeste leder som har overordnet ansvar for de ressursene som involveres/berøres av prosjektet.
Prosjekteier er ansvarlig for:
Styringsgruppen er et rådgivende organ. Prosjekteier er ofte leder av styringsgruppen og er den som beslutter.
Størrelsen på styringsgruppen må være hensiktsmessig basert på prosjektets omfang. Det bør ikke delta flere enn nødvendig. Når prosjektet er ukjent, går på tvers av områder eller involverer flere er det nødvendig med en større gruppe.
Medlemmene av styringsgruppen kan foreslås basert på kompetansebehovet som utgår fra interessentanalysen til prosjektet. Styringsgruppen bør også inneha kompetanse innen overordnet ledelse og prosjektstyring.
Styringsgruppa er ansvarlig for:
Prosjektleder har den daglige ledelsen av prosjektet. Prosjektledelse handler om å planlegge, organisere, styre og kontrollere prosjektet frem til ferdigstillelse av leveransen. Prosjektleder kan ha kompetanse innen fagfeltet, men trenger ikke, dersom vedkommende har med de rette fagressursene. I store prosjekt delegeres alt faglig arbeid. Prosjektleders viktigste oppgave blir da å lede innenfor prosjektets rammer. Prosjektets størrelse og kompleksitet er det som setter krav til en prosjektleder. I mindre prosjekter, vil prosjekter måtte gjøre mer av det faglige arbeidet selv.
Prosjektleder er ansvarlig for:
Prosjektdeltakere er en felles betegnelse for alle som skal bidra til en definert oppgave knyttet til prosjektets aktiviteter, og som dermed er en del av prosjektgruppen. Det er viktig at prosjektdeltakerne involveres i detaljplanleggingen, og får et eierskap til planer der deres innsats er nødvendig. Prosjektgruppens sammensetning bør derfor bestå av nødvendig fagkompetanse for å oppnå prosjektets mål. For å ikke ha en for stor prosjektgruppe, kan det vurderes å innhente fagkompetanse når det er behov. Eventuelt kan en referansegruppe benyttes. Det bør ikke delta flere enn nødvendig i en prosjektgruppe.
Prosjektdeltaker er ansvarlig for:
Det er et stort spekter av prosjekttyper i Kristiansand kommune. De ulike typene vil ha ulike behov for roller og kompetanse. Nedenfor følger en kort beskrivelse av noen andre utvalgte roller.
Prosjektkoordinator skal støtte prosjektleder i arbeidet med å drive prosjektet. I tillegg til å utføre egne oppgaver, skal koordinator hjelpe til med oppdatering og bruk av metoder og verktøy.
Referansegruppe opprettes når prosjektet trenger spesiell kompetanse for å utvikle og/eller kvalitetssikre prosjektet. Referansegruppen vil ha en rådgivende funksjon, og ingen formell myndighet i prosjektet.
Referansegruppen består av fagpersoner tilknyttet prosjektet som skal bidra med erfaring og nøkkelkompetanse, og gi sine vurderinger og innspill til prosjektet.
Referansegruppens oppgaver:
Ved større prosjekter vil det være hensiktsmessig å ha bistand fra en økonom. Det kan være oppgaver som budsjettering og rapportering. Det kan også være aktuelt å utarbeide økonomiske gevinster og oppfølging av disse utover prosjektets varighet.
Struktur for medbestemmelse og partsarbeid
Hovedavtalen (del B § 3-4) og Veileder til Hovedavtalen (s. 17)
omstilling (arbeidstilsynet.no).
Partssamarbeid ( tillitsvalgt og ledelse ).
Prosjektmetodikk - Generell beskrivelse av kommunens valgte prosjektmetodikk