Elektrofag - internkontroll v. 2.1

Hensikt

Formålet med By- og stedsutviklings prosedyre for arbeid på og ved elektriske anlegg og utstyr er å gi overordnede føringer og prinsipper for arbeidet med å etablere, gjennomføre, følge opp og forbedre internkontrollen. Dette dokumentet gir også en overordnet beskrivelse av roller og organisering av arbeidet med internkontrollen.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte som utfører arbeid på elektriske anlegg og utstyr tilhørende kommunalenheten By- og stedsutvikling. 

 

Forord

I henhold til Forskrift om systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) har By- og stedsutikling etablert en internkontroll for elektriske anlegg og utstyr for etterlevelse av gjeldende lover og forskrifter. Internkontrollen er utarbeidet med utgangspunkt i instrukser, prosedyrer og forskrifter for lavspenningsanlegg og innbefatter alle aktiviteter vedrørende utførelse av arbeid innen elektro med særlig vekt på el-sikkerhetsarbeidet og tilsyn med alle elektriske anlegg (inkl. driftskontrollsystemer og instrumenteringsanlegg) i kommunalområdet By- og stedsutvikling. 

 

Kontroll, avviks- og rapporteringsrutiner for elektrofag er beskrevet i dette dokumentet. For andre HMS-rutiner henvises det til Kristiansand kommunes HMS-håndbok (Ikke tilgjengelig).

 

 

Innhold:

1 Organisasjon
2 Ansvar og roller
3 Opplæring
4 Rapportering el-ulykker
5 Dokumentasjon
6 Innkjøp av elektrisk utstyr og verktøy
7 Avvik
8 Internkontroll av elektriske anlegg
9 Definisjoner
10 Vedlegg

 

 

 

 

 

 

 

1. Organisasjon

Oppdatert beskrivelse og organisasjonskart for By- og stedsutvikling finnes her: Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig).

 

2. Ansvar og roller

Arbeid på et elektrisk anlegg skal ledes av en faglig ansvarlig (installatør) og utføres av en elektrofagarbeider (elektriker). Begge skal oppfylle gitte kvalifikasjonskrav. 

6.1 Faglig ansvarlig  

Faglig ansvarlig elektro, delegeres med dette myndighet til å forestå overordnet planlegging i forbindelse med bygging og vedlikehold, herunder reparasjoner av lavspenningsanlegg. 

 

Arbeidsoppgaver: 

  • Utarbeidelse av instrukser for arbeid på lavspenningsanlegg  
  • Påse at det benyttes kvalifisert personell ved arbeid på lavspenningsanlegg 
  • Tilrettelegge for anskaffelse, bruk, oppbevaring og vedlikehold av verneutstyr 
  • Påse at etablerte rapporteringsrutiner for ulykker, nestenulykker, branntilløp og brudd på FSE følges 
  • Tilrettelegge for årlig gjennomføring av kurs i FSE og førstehjelp for elektropersonell 

Myndighetsområde: 

  • Ivareta nødvendig rapportering og meldinger til offentlige myndigheter 
  • Kan gi pålegg med fastsatt tidsfrist for utbedring av feil som svekker el-sikkerheten i lavspenningsanlegg  
  • Kan gi pålegg om anskaffelse av nødvendig måleutstyr, verktøy og verneutstyr som anses nødvendig for å oppfylle fastsatte sikkerhetsrutiner  
  • Gi pålegg om årlig gjennomføring av opplæring i FSE og førstehjelp  

Videredelegering: 

  • Kan videredelegere myndighet til planlegging og gjennomføring av sikkerhetstiltak i forbindelse med arbeid på lavspenningsanlegg 
  • Kan videredelegere utarbeidelse av nødvendig dokumentasjon. 
  • Kan videredelegere tilsyn og vedlikehold av AUS verktøy   

Rapporteringsplikt: 

  • Rapporterer avvik, ulykker, nestenulykker og branntilløp inn i kommunens kvalitetssystem.  

 

6.2 Sakkyndig personell 

Alt elektropersonell skal påse at krav fastsatt i ”Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg”, FSE overholdes. 

Elektropersonell har medansvar til å medvirke til at fastsatte forskrifter, prosedyrer og tiltak gjennomføres. Arbeidsmiljøloven, § 2-3 

Følgende regler gjelder for arbeid på lavspenningsanlegg:

  • Arbeider med større omfang eller kompleksitet og/eller arbeider som antas å kunne medføre økt risiko for uhell og ulykker, skal planlegges særskilt og det skal utarbeides i henhold til kommunens HMS rutiner. 

 

6.3 Instruert personell 

En instruert person kan gjøre enkle drifts- og vedlikeholdsoppgave. For eksempel kan man da skifte sikringer og resette vern, eller et motorvern tilhørende arbeidsgivers anlegg i et forsøk på å opprettholde nødvendig drift inntil elektrofagpersoner kommer til stedet for å avdekke og rette eventuelle feil. En instruert person skal være tilstrekkelig instruert, og eventuelt overvåket av sakkyndig person, til at han eller hun er i stand til å oppfatte risiko og unngå farer som kan oppstå ved bruk av elektrisk strøm.

 

3. Opplæring

 

En sakkyndig person er definert som en person med teknisk kunnskap og tilstrekkelig erfaring slik at han eller hun er i stand til å hindre fare som kan oppstå ved bruk av elektrisk strøm. I praksis er dette personer som oppfyller relevante krav i Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK).

Faglig ansvarlig for elektrikere har ansvar for at det blir arrangert følgende kurs hvert år:

FSE-kurs

Elektromontører blir gitt årlig opplæring i ”Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg”, FSEHensikten er å ivareta sikkerheten ved arbeid på eller nær ved, samt drift av elektriske anlegg ved at det stilles krav om at aktiviteten skal være tilstrekkelig planlagt og at det skal være iverksatt nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå skade på liv, helse og materielle verdier.

Elsmart nettskole

Opplæringsprogram for installatørvirksomheter i regi av Agder Energi 

Instruert personell

Instruert personell blir gitt årlig opplæring tilpasset elsikkerhetsopplæring slik det er beskrevet i veiledningen til FSE §7, og følges opp av sakkyndig person. Se instruks for instruert personell.

 

Førstehjelp

Alle ansatte som gjennomfører FSE-kurs blir gitt årlig opplæring i førstehjelp.

 

Denne opplæring er obligatorisk for alle, og det skal føres protokoll over hvem som har deltatt på kursene.

Ansvarlig driftsleder har ansvar for å påse at dette blir etterfulgt, og at opplæringen dokumenteres.

 

4. Rapportering el-ulykker 

Hendelser/ulykker som resulterer i personskade som følge av strømgjennomgang eller lysbuer skal alltid meldes inn.

Ved alvorlige ulykker skal det straks gis melding på telefon til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ved det regionskontoret som dekker det området hvor ulykken har inntruffet eller til DSB sentralt. Kontaktinformasjon DSB.

Melding av elulykke med personskade skal skje til DSB via det elektroniske skjemaet «Elulykke med personskade» som ligger tilgjengelig på direktoratets hjemmeside. Det anbefales at alle ulykker meldes inn uavhengig av om det er synlige skader eller ikke da denne dokumentasjonen kan være nyttig dersom det i ettertid dukker opp senskader.

Det er imidlertid også krav om melding av ulykker til andre myndigheter som Politi og Arbeidstilsynet. Se hurtigprosedyre i Beredskapsplan for By- og stedsutvikling for nødvendige telefonnummer.

Øyeblikkelig varsling iverksettes av personell på ulykkesstedet.

 

Varslings- og rapporteringsrutiner:

Alle hendelser skal registreres i kvalitetssystemet.

Varslingsplan By- og stedsutvikling

Beredskapsplan for By- og stedsutvikling

Gruppeliv og dødsfall - prosedyre

Traumatiske hendelser- prosedyre for håndtering

 

5. Dokumentasjon

 

Dokumentasjon skal utarbeides for elektro-arbeider på kommunens lavspenningsanlegg.

Dokumentasjon utarbeides etter FEL §12

 

6. Innkjøp av elektrisk utstyr og verktøy 

Alt elektrisk utstyr som omsettes skal være merket med CE-merke (samsvarsmerke).

CE-merke bekrefter at utstyret oppfyller alle relevante krav i henhold til lavspenningsdirektivet, EMC-direktivet og maskindirektivet.

Unntaksvis kan CE merket være påført produktets emballasje, bruksanvisning eller garantibevis.

Elektromateriell skal monteres etter produktets montasjeveiledning

Omfang:

Rutinene gjelder for innkjøp av elektrisk installasjonsmateriell, elektriske komponenter, instrumentering, prefabrikkerte el-tavler, utstyr for automatisering, elektroniske varslingssentraler og elektriske apparater herunder elektriske motorer.

Formål:

Rutinene skal sikre og dokumentere at innkjøpt el-utstyr oppfyller krav i, "Forskrift om elektrisk utstyr", FEU 95.

Lavspenningsdirektivet og EMC-direktivet inngår i FEU 95.

Ansvar:

Alle som foretar innkjøp av elektrisk utstyr er ansvarlig for at disse innkjøpsrutiner følges.

 

7. Avvik

Når et forhold ikke er i overensstemmelse med lover, forskrifter eller interne prosedyrer og instrukser, foreligger det et avvik.

Avvik i forbindelse med elektroanlegg eller elektroarbeider defineres som forhold som ikke er i samsvar med lover og forskrifter om elektriske anlegg, eller brudd på prosedyrer som er beskrevet i denne internkontrollhåndboka.

Slike forhold kan være:

  •          Brudd på lover og forskrifter
  •          Arbeidsulykker i forbindelse med elektriske anlegg
  •          Hendelser som kan føre til ulykker
  •          Brudd på sikkerhetsforskrift FSE
  •          Avvikelse fra prosedyrer og instrukser
  •          Mangelfull eller feilaktig utførelse av elektriske anlegg

Alle ansatte er ansvarlig for å rapportere avvik som oppdages til overordnet, som videreformidler forholdet til elektroansvarlige.

Driftsleder er ansvarlig for å behandle avvik innen sitt ansvarsområde.

Forhold av elektrofaglig karakter behandles av elektroansvarlig.

 

Avviksrapporter av teknisk art skal registreres og sendes til driftsleder, elektroansvarlig og avdelingsleder. Dersom avviket berører HMS, skal det i tilegg sendes stedlig verneombud og verneleder.

 

Alle avviksrapporter skal meldes inn via kvalitetssystemet

 

8. Internkontroll av elektriske anlegg

Bruker/eier av bygg har ansvar for oppfølging og utførelse av internkontroll på elektriske anlegg, og for å påse at de gjennomføres i tråd med til de enhver tid gjeldende lover og forskrifter.

 

9. Definisjoner

Faglig ansvarlig; Person utpekt av kommunalsjef til å være ansvarlig for og forestå daglig drift og vedlikehold av de elektriske anleggene.

Driftsansvarlig (lavspenning); Person utpekt av kommunalsjef til å være ansvarlig for og forestå daglig drift og vedlikehold av de elektriske lavspenningsanleggene.

Høyspenning; Spenning som normalt overstiger 1000 V a.c. eller 1500 V d.c.

Lavspenning; Spenning som normalt ikke overstiger 1000 V a.c. eller 1500 V d.c.

Leder for sikkerhet (høyspenning) (LfS); Utpekt person som har fått ansvar for elsikkerheten på arbeidsstedet.

Ansvarlig for arbeidet (lavspenning) (AfA); Utpekt person som har fått ansvar for elsikkerheten på arbeidsstedet.

 

10. Vedlegg

Vedlegg 1: Instruert personell på elektriske anlegg 

Vedlegg 2: Arbeid på spenningsløse/frakoblet anlegg

Vedlegg 3: Arbeid nær / ved spenningsførende anlegg

Vedlegg 4: Arbeid under spenning (AUS)

Vedlegg 5: Arbeid med målere tilhørende Agder Energi - instruks

Vedlegg 6: Installasjon av kontakter nær ved parkeringsplasser