Visjon - Kommuneplanen Sterkere sammen - Kristiansand mot 2030: Inneholder konkrete momenter som bidrar til å gjøre samfunnet mindre sårbart og som på sikt utvikler kommunen til å bli en sikker kommune for innbyggerne å bo i.
Arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap i Kristiansand kommune finnes på et overordnet nivå og i alle områder. Det handler i stor grad om forebyggende samfunnssikkerhetsarbeid der all planlegging skal fremme samfunnssikkerhet.
Ved å utarbeide konkrete målsettinger vil kommunen bedre kunne styre arbeidet med sikkerhet og beredskap, og det vil bli mulig å kontrollere om planleggingen gir ønskede resultater. Videre må et systematisk sikkerhets- og beredskapsarbeid medføre en formell avklaring av oppgave- og myndighetsfordeling.
Bystyret har det overordnede ansvaret for kommunens beredskapsarbeid. Bystyret trekker opp hovedlinjene for arbeid med beredskapsoppgaver som kommunen har ansvar for. Bystyret kan delegere myndighet til formannskapet, kommunalutvalget og politiske utvalg og kommunedirektøren. Formannskapet tar avgjørelse som ligger innenfor den rammen som bystyret har vedtatt. Formannskapet skal føre tilsyn med og samordne kommunens beredskapsarbeid.
Bystyret gir kommunedirektøren myndighet ved kriser og katastrofer i fredstid etter delegeringsreglermentet §6 Delegering fra bystyret til kommunedirektøren - reglement (Gyldig)
Kommunens helhetlige ROS-analyse fremmes som sak til formannskapet, innspill fra analysen tas med i kommunens planstrategi som behandles i bystyret.
Plan for helsemessig og sosial beredskap skal i henhold til helse- og sosialberedskapsloven godkjennes politisk. I Kristiansand kommune godkjennes den av helse- og sosialstyret.
Forholdet mellom de ulike beredskapsledelsesnivåene i kommunen.
Modellen over viser beredskapsledelsesnivåene (etter Lunde, 2019).
Kilder:
Lunde, I.K. (2019), Praktisk krise og beredskapsledelse, 2.utg., Universitetsforlaget.