Involvering av kommunens råd gjøres tidlig i saksbehandlingsprosessen og i god tid før administrativ innstilling skrives.
Skal vurdere om saken er en adm.sak eller ikke før utredningen starter. Ved tvil skal dette avklares med direktøren i området saken hører til, i god tid før administrativ innstilling skrives.
Belyse alle sakens sider, også de som ligger utenfor eget saksområdet, slik at saken er ferdig vurdert, vektet osv fra et saksbehandlingsståsted når den sendes videre. Informasjon hentes direkte fra "kilden".
Sørge for at alle sider av en sak er samordnet og vurdert før den blir lagt fram til politisk behandling, dvs. vurdere samlede konsekvenser for kommunen og trekke konklusjoner. Uenighet skal komme frem. (Kommune-)direktør konkluderer.
Vise til budsjettdekning i de sakene som er av økonomisk karakter
Vise til lovhjemmel og gjeldende kommunale plandokumenter, så langt det er mulig.
Framlegge forslag til vedtak på vegne av kommunedirektøren. Saker som ikke kan regnes som kurante må drøftes med (kommune-)direktør.
Formannskapet avgir høringsuttalelser i prinsipielle høringssaker med store konsekvenser enten økonomiske, men også organisatoriske eller med hensyn til oppgaveoverføring.
I andre prinsipielle høringssaker (dvs. uten store økonomiske/organisatoriske konsekvenser for kommunen), er det det aktuelle utvalget som avgir høringsuttalelse.
Ikke-prinsipielle høringssaker behandles av kommunedirektøren.
Følgende endringer under utforming av saksfremlegg.
"Dersom saken er en adm.sak, skal ADM.SAK påføres i saksfremlegget, helst før sakstittel (Eksempel: ADM.SAK: Godkjenning av protokoll fra organisasjonsutvalgets møte 07.04.22)."
erstattet med:
"Dersom saken er en adm.sak, skal saken behandles i partssammensatt utvalg. Det lages egen innkalling og protokoll for møtene i PSU."
Endringene følger av ny organisering av partssammensatt utvalg.
Følgende:
"Formannskapet skal foreta endelig vedtak, eller innstilling til bystyret når flere hovedutvalg behandler en sak. Formannskapet avgir høringsuttalelser på vegne av kommunen. Bystyret tar prinsipielle avgjørelser."
er erstattet med
"I saker utvalgene selv ikke kan avgjøre, innstiller utvalgene til bystyret. I saker som behandles parallelt i flere utvalg, men skal vedtas i bystyret, innstiller formannskapet til bystyret Dersom myndighet i en prinsipiell sak ikke er delegert til formannskap eller utvalg må saken behandles i bystyret. Oversikt over formannskapet og utvalgene ansvarsområder og delegert myndighet fra bystyret i prinsipielle saker (lenke) Formannskapet avgir høringsuttalelser i prinsipielle høringssaker med store konsekvenser enten økonomiske, men også organisatoriske eller med hensyn til oppgaveoverføring. I andre prinsipielle høringssaker (dvs. uten store økonomiske/organisatoriske konsekvenser for kommunen), er det det aktuelle utvalget som avgir høringsuttalelse. Ikke-prinsipielle høringssaker behandles av kommunedirektøren."
Endringen følger av reglement for delegering av myndighet og innstilling vedtatt av bystyret 11.10.23.